打風飛機降落難

每逢打風機場都會停止大部分航班升降以策安全,而係呢啲時間玩一轉Flight Simulator就會好明白大風大雨下飛行有幾危險(挑戰性?)。

今次係2號下午1點左右開始玩sim由澳門起飛降落香港,用實時天氣。呢個時候颱風妮妲已經離開香港登陸廣東,八號風球剛已改為三號,風力已大大減弱,但澳門同香港機場仍然吹住20kt(37km/h)以上的南風。小小的B738由澳門機場16跑道起飛時已經被風吹得左搖右擺,降落25R跑道時面對既更係70度的強勁側風,機身必須大幅擺向南面以抵消將飛機吹走的風力,咁先可以向前飛行。

係咁既姿勢下降落的確非常困難,側住降落既話接地時要迅速將飛機擺返正,機頭對正前方時又要打側機身以防飛機滑走,真係少啲技術都會發生意外。今次我的落地做得唔太好,幾乎滑出跑道,好彩修正得切。假如係現實既話環境更複雜,真係隨時出事。

三號風球既威力尚且如此,琴晚八號風時就更加係mission impossible了(不過一眾Flight Simulator玩家會好興奮)。

470px-crosswind_landing_crab-notext-svg

對抗側風的蟹形進場

側風著陸:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%81%B4%E9%A2%A8%E8%91%97%E9%99%B8

打風飛機降落難 有 “ 2 則留言 ”

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s